Яка вода підходить для приготування? Або як смак води впливає на їжу
Про те, що важливо пити чисту та якісну воду, сказано чимало. Адже це впливає на наш організм та здоров’я. А ви знали, що смак страв залежить від води, яка використовується при готуванні? Вона має бути нейтральною, не відволікати на себе увагу, а розкривати смак основних інгредієнтів.
Професійні кухарі підходять до питання суворо – у них на кухні лише якісна вода, яка не підведе та не дасть несподіваного присмаку, також дуже важливо при приготуванні використовувати правильну кількість води, про це читайте тут https://ukrhistory.com.ua/yak-vidmiryati-100-ml-vodi-pidruchnimi-kuxonnimi-priladami/.
Кожен інгредієнт важливий, і вода не є винятком. Вона містить домішки та мінерали, які можуть змінювати смак продуктів. Тому одні й самі страви розкриваються по-різному. Для господині це може стати сюрпризом: ніякі приправи не допоможуть, якщо вода має хлорований смак і дає неприємну кислинку. Якщо є магній і кальцій у великій кількості, їжа при термообробці даватиме солодкуватий смак. А якщо готове блюдо гірчить – швидше за все, винен сульфат магнію.
Звичайна водопровідна вода є досить жорсткою, оскільки містить багато заліза. Цей присмак теж може відчуватися у готовому блюді. Водночас вода, в якій зовсім немає мінералів, буде неприродно прісною.
Воду з-під крана можна використовувати для приготування, якщо ви довіряєте якості води у вашому регіоні. Але зазвичай для мешканців багатоквартирних будинків це хвора тема – вода залишає бажати кращого, містить багато хлору та інших речовин. Тоді для кулінарних подвигів краще вибирати очищену воду, щоб уникнути смакових спотворень.
Чому варто використовувати м’яку воду
Так ви точно отримаєте смачну страву. Жорстка вода може змінити смак продуктів і стати тією ложкою дьогтю, яка вплине на результат.
М’яка вода містить менше мінералів, таких як кальцій та залізо, тому менше впливає на смак. А ще вона краще підходить для приготування чаю та кави, оскільки дозволяє розкритися природному аромату та смаку. Тому м’яка вода – найвдаліший вибір для приготування страв.
Як з твердої води отримати м’яку для приготування
Найочевидніший варіант – закип’ятити. Частина солей залишиться у вигляді осаду на дні, вода стане приємнішою на смак. Але глобально це питання не вирішить – як мінімум, не дуже зручно щоразу перед приготуванням кип’ятити чайник з водою.
Використовувати фільтри. Є фільтри-глечики, в яких вода проходить через спеціальну касету. Мінус у тому, що за один раз можна очистити лише невеликий об’єм води, зазвичай 1,5-2 літри.
Встановити на кран спеціальну насадку, що фільтрує, щоб на виході відразу отримувати воду, придатну для кулінарних ідей.
Поставити систему зворотного осмосу – один із найефективніших способів пом’якшення водопровідної води, але й найдорожчий. Система ставиться під раковину, вода під тиском фільтрується через мембрану та очищається на 98% – йдуть домішки, бактерії, солі.
Яку воду слід вибрати для щоденного вживання
Радимо фільтрувати воду, щоб вона стала м’якою. А якщо ставити додаткове обладнання на кухню не хочеться, для пиття та приготування можна використовувати бутильовану воду. Вона має збалансований склад і приємний смак, не містить шкідливих домішок, які б погрожували зіпсувати страви.
Вибір води для готування залежить від особистих уподобань та довіри до якості води у вашому регіоні. Бутильована або відфільтрована вода – завжди вдалий вибір, який допоможе зберегти природний смак і аромат продуктів.